Legislaţie

Laws

Legislaţia în materie de transporturi nu este o temă simplă, iar instanţele se preocupă în permanenţă de reglementarea multitudinii de legi şi condiţii, luând în considerare toate societăţile implicate în lanţul de transporturi. Dorim, de aceea, să vă prezentăm pe scurt câteva din cele mai importante legi din domeniul transporturilor (ne asumăm modificările şi inadvertențele eventuale). Până în 25.09.1998, data adoptării Legii privind reforma în transporturi, legiuitorul german prescrisese reguli proprii de răspundere şi condiţii proprii pentru fiecare societate de transport (aerian, maritim, feroviar sau rutier).

Era, totuşi, aproape imposibil de reglementat printr-o singură lege toate contractele specifice de transport, fără a lua în calcul situaţiile în care în actul de transport intervin o serie de transportatori diferiţi, cum ar fi, de exemplu, o încărcătură transportată (rutier) cu un autocamion, apoi încărcată în tren pentru a fi transportată (feroviar) într-un port, de unde se transportă cu un vapor în ţara de destinaţie (transport maritim).

În mod normal, legiuitorul trebuie să reglementeze problematica privind răspunderea fiecărui transportator în caz de daune, pierderi etc.

Pe această pagină găsiţi o serie de cuvinte cheie din diverse legi şi clauze din domeniul transporturilor. Printre altele, am postat aici în integralitate clauzele contractuale ale ADSp. La cerere, vă punem separat la dispoziţie şi alte clauze contractuale în varianta integrală.

În continuare câteva din cele mai importante legi şi clauze, după importanţa lor:

CMR (Convenţia cu privire la contractul de transport în traficul rutier internaţional)
CMR este prescurtarea de la = <<Convention relative au contrat de transport international de Marchandises par Route>>, semnificând deci transporturi rutiere. 27 de state au aderat la această convenţie, fiind prin urmare cea mai importantă reglementare din industria transporturilor. Sunt reglementate aici toate drepturile şi obligaţiile beneficiarilor şi societăţilor de transport rutier. Pentru a vizualiza CMR apăsaţi aici.

GüKG (Legea transporturilor de mărfuri)
Direcţia Federală pentru transportul mărfurilor este instituţia care supraveghează respectarea tuturor legilor şi condiţiilor de către proprietarii şi conducătorii de vehicule rutiere. În lege sunt menţionate toate detaliile şi prevederile în materie de mărfuri transportate în regie proprie sau contra cost cu vehicule a căror greutate maximă admisibilă depăşeşte 3.5 tone, adică de importanţă redusă pentru beneficiar şi transportator. Legea transporturilor de mărfuri o găsiţi aici.

Codul comercial

Articolele 407 la 466 ale Codului comercial tratează afacerile în materie de transport, respectiv drepturile şi obligaţiile beneficiarului şi prestatorului implicaţi în actul de transport. În transportul rutier internaţional, prevederile CMR sunt prioritare celor din Codul comercial, cel din urmă însă este baza legală în traficul naţional.

Găsiţi aici un extras din Codul comercial.

ADSp (Condiţii generale contractuale ale transportatorilor germani) 
Condiţiile germane de transport sunt stabilite de asociaţiile transportatorilor şi expeditorilor, actul este prin urmare o “convenţie bilaterală”. Serveşte transportatorilor pe post de prevederi generale, fiind privit totodată de asiguratori şi de instanţe ca un proiect de contract şi consultat de aceştia în luarea deciziilor.

Actul legislativ reprezintă cele mai importante prevederi ale transportatorului. 94% din transportatori operează pe aceste baze legale, iar 84% din expeditori utilizează aceste prevederi în contractele de transport încheiate (informaţii conform Asociaţiei Germane a Camerei Comerţului şi Industriei din 1999).

Vă punem la dispoziţie aici întregul text al acestui act.

VBGL (Condiţii contractuale pentru societăţile de transport mărfuri şi societăţile de logistică)
Recomandarea BGL (Asociaţia Federală pentru transport mărfuri şi logistică) pentru toate societăţile din spaţiul comunitar. De interes în special pentru transportatori şi beneficiari. Aceste condiţii contractuale se vor conveni însă explicit în prealabil, în caz contrar nu sunt valabile.

BSK (Condiţii comerciale generale ale grupului profesional transporturi grele şi lucrări de macara)
Recomandarea grupului profesional transporturi grele şi lucrări de macara pentru toate societăţile din spaţiul comunitar. De interes în special pentru transportatori şi beneficiari. Aceste condiţii comerciale se vor conveni însă explicit în prealabil, în caz contrar nu îşi găsesc aplicabilitate. Datorită acestor necesităţi speciale, printre care procedura de aprobare, nereglementată prin alte legi sau prevederi, prin aceste condiţii comerciale sunt reglementate cerinţele speciale în materie de transporturi grele şi lucrări de macara.

CIM (Convenţia Internaţională în Transportul feroviar) 
Prescurtarea provine din = <<Convention Internationale concernat le transport des Marchandises par chemin de fer >>, deci transporturi feroviare.

Convenţia este în vigoare din data de 01.01.1965 şi reprezintă baza legală pentru încheierea de contracte intrastatale de transport feroviar de mărfuri.

Printre altele, între beneficiar şi prestator de servicii.